Παρέμβαση της Αντιπροέδρου του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. κας Αφροδίτης Μπιζά στην εφημερίδα ΑΥΓΗ.

Μια απόφαση με σημαντικά οικολογικά και οικονομικά οφέλη

 

Ρήξη με το παρελθόν και χάραξη ριζικά νέας πορείας είναι τα δύο χαρακτηριστικά της σημερινής διοίκησης του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), του δημόσιου φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής. Δύο χαρακτηριστικά που άλλωστε συνιστούν και τη βάση της νέας προσέγγισης στη διαχείριση των απορριμμάτων: οικολογικά και οικονομικά δίκαιη και βιώσιμη, με δημόσιο και αποκεντρωμένο χαρακτήρα, με έμφαση στις αρχές της μείωσης, της πρόληψης, της ανακύκλωσης, της επανάχρησης.

Την προσέγγιση αυτή σκιαγράφησε ήδη από τον Οκτώβριο του 2014, με την επιστολή της προς τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια, η περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Ρένα Δούρου. Την προσέγγιση αυτή αποτυπώνει πλέον και ο υπό αναθεώρηση περιφερειακός σχεδιασμός, ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις γενικές κατευθύνσεις της εθνικής πολιτικής, όπως αυτή περιγράφεται στο νέο ΕΣΔΑ (Ιούλιος 2015). Μια προσέγγιση που απέχει παρασάγγας από ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη, στα τέλη Δεκεμβρίου, απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, υπό την προεδρία της περιφερειάρχη, σχετικά με την παράταση της σύμβασης που αφορά στις «Υπηρεσίες Υποστήριξης Λειτουργίας, Συντήρησης και Επισκευής του ΕΜΑ». Μια απόφαση - τομή, που ήλθε ύστερα από σκληρή διαπραγμάτευση, φέρνοντας πολλαπλά και πρωτόγνωρα οφέλη για τους πολίτες και το περιβάλλον.

Οφέλη συγκεκριμένα, που ορισμένοι, οι οποίοι κατείχαν μέχρι πρότινος θέσεις ευθύνης στην Περιφέρεια και τον ΕΔΣΝΑ, αντί να σωπαίνουν, επιχειρούν να διαστρεβλώσουν, κάνοντας το άσπρο, μαύρο, λασπολογώντας και συκοφαντώντας. Μικρή σημασία όμως έχει αυτή η στάση, η οποία απλά εκθέτει τους εμπνευστές της. Αυτούς τους οποίους έχουν ήδη κρίνει με την ψήφο τους οι πολίτες.

Εκείνο που πραγματικά μετράει είναι τα σημαντικά, οικολογικά και οικονομικά, κέρδη που αποκομίζουν οι πολίτες. Σημαντικά οικολογικά κέρδη λοιπόν γιατί βάζουμε προοδευτικά τέλος στην πρακτικής της ταφής των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ, με την εκτροπή πάνω του ενός τετάρτου των απορριμμάτων και παράλληλα υλοποιούμε βασικές επιταγές της κυκλικής οικονομίας, όπως την ανάκτηση πλαστικού, χαρτιού, σιδηρούχων, την επανάχρηση και παράλληλα την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού (κομπόστ), προδιαγραφών ecolabel, ειδικού καυσίμου για τις τσιμεντοβιομηχανίες (SRF) μηδενικού υπολείμματος και Compost Like Organic με προορισμό τις αναπλάσεις λατομείων. Κάθε καλόπιστος παρατηρητής αντιλαμβάνεται το μέγεθος των περιβαλλοντικών ωφελημάτων.

Και τα ωφελήματα δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά - αρθρώνονται και στο οικονομικό επίπεδο και αφορούν άμεσα τους δήμους. Έτσι, η τελική, μεσοσταθμικά τιμή, του gate fee, της ανά τόνο επεξεργασίας των απορριμμάτων, θα διαμορφωθεί στα 32,5 ευρώ έναντι αρχικής τιμής στα 76 ευρώ, και στα 27 ευρώ ανά τόνο για τους 15.000 τόνους. Εξηγούμαι: Η τιμή αυτή διαμορφώνεται λαμβάνοντας υπόψη τις μειώσεις κεφαλαίου (3 εκατομμύρια), τόκων (1,6 εκατομμύριο), τις υποχρεωτικές επενδύσεις, τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων που θα κάνει ο ανάδοχος και θα παραμείνουν στον ΕΔΣΝΑ, καθώς και την πώληση εδαφοβελτιωτικού, σιδηρούχων και ποσοστού των πλαστικών και του χαρτιού.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, που δεν «έπεσε από τον ουρανό» αλλά τη διαμόρφωσε η Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες και σεβασμό στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Οι κατηγορίες περί «απευθείας αναθέσεων», «αδιαφάνειας», «συνέχισης της ίδιας πορείας», «συνέχισης λειτουργίας της Φυλής» αγγίζουν τα όρια της μυθοπλασίας και υποκρύπτουν τη βούληση διατήρησης του status quo.

Για όσους πραγματικά δεν γνωρίζουν, ο υπό αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ προβλέπει: «Οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής με την άμεση εκπόνηση σχεδίου αποκατάστασής του και ενεργοποίησή του με την έναρξη λειτουργίας των νέων χώρων». Και για εκείνους που αγωνιούν ειδικά για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για το ΕΜΑ, ενημερώνω ότι δρομολογείται η δημοπράτηση των σχετικών έργων και υπηρεσιών για την επαύξηση δυναμικότητας και την αναβάθμιση της λειτουργίας του εργοστασίου και ότι, στην περίπτωση που ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η παράταση, ο νέος ανάδοχος θα διαδεχθεί τον υφιστάμενο.

Η σημερινή διοίκηση του ΕΔΣΝΑ εφαρμόζει τη νομιμότητα με μοναδικό κίνητρο το δημόσιο συμφέρον και είναι στη διάθεση όλων όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά να συμβάλλουν στη νέα προσέγγιση της διαχείρισης των απορριμμάτων, προκειμένου να υλοποιήσουμε, Περιφέρεια, δήμοι, οργανώσεις πολιτών, εργαζόμενοι, τη μεγάλη πρόκληση της υλοποίησης του ΕΣΔΑ και του στοιχήματος της ανάκτησης και της ανακύκλωσης.