Απολογισμός έτους 2013 από τον Πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό - Μειώθηκε το χρέος του ΕΔΣΝΑ κατά 20 %

-       Απολογισμός έτους 2013 από τον Πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό:

-       Μειώθηκε το χρέος του ΕΔΣΝΑ κατά 20 %

-       Υλοποιείται ο σχεδιασμός και κλείνουν οι ανοικτές πληγές του παρελθόντος στη διαχείριση των απορριμμάτων

Σαφή βελτίωση σε όλα τα επίπεδα παρουσιάζει η λειτουργία του αρμόδιου φορέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, του ΕΔΣΝΑ, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του 2013 που παρουσίασε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σγουρός επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «Μέσα σε ενάμιση χρόνο καταφέραμε κάτι που εξ αρχής φάνταζε ανέφικτο. Και την καθημερινή διαχείριση των 2 εκ. τόνων απορριμμάτων της Αττικής να διασφαλίσουμε και τον σχεδιασμό της επόμενης 25ετίας να προχωρήσουμε που καρκινοβατούσε για μια δεκαετία. Τα πετύχαμε και τα δύο, χάρη στην καθημερινή και συστηματική δουλειά. Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους».

Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου:

  • Τα χρέη του Συνδέσμου μειώθηκαν κατά 20 % (σύγκριση 2012-2013) και διαμορφώθηκαν στα 61 εκ. € από τα 76 εκ. € το 2012, παρά το γεγονός ότι οι εισφορές των δήμων μελών του ΕΔΣΝΑ βαίνουν μειούμενες, από 100 εκ. € το 2012 στα 88 εκ. € το 2013 και στα 82 εκ. € το 2014. Η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών οφείλεται στην αύξηση που κατέγραψε ο ρυθμός είσπραξης των βεβαιωμένων εσόδων, στους συμψηφισμούς, στους διακανονισμούς αποπληρωμής χρεών, στην περιστολή των δαπανών. 
  • Υλοποιείται ο Περιφερειακός Σχεδιασμός που καρκινοβατούσε επί δεκαετία, για τη δημιουργία τεσσάρων νέων σύγχρονων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε Γραμματικό, Κερατέα, Λιόσια και Φυλή, ώστε η Αττική να απαγκιστρωθεί από το παρωχημένο μοντέλο της υγειονομικής ταφής. Τα έργα θα κατασκευαστούν με συγχρηματοδότηση από Κοινοτικά και Ιδιωτικά Κεφάλαια.
  • Υλοποιούνται τα έργα Αποκαταστάσεων στους ΧΑΔΑ Σπετσών, Μεθάνων, Αγκιστρίου, Βαρνάβα, Αυλώνα, Γραμματικού, Καλάμου, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής.
  • Απομακρύνονται σε κατάλληλα αδειοδοτημένες μονάδες του εξωτερικού οι 1.350 τόνοι της παλαιάς τέφρας του Αποτεφρωτήρα Επικινδύνων Ιατρικών Αποβλήτων (της περιόδου 2002-2007).
  • Η καθημερινή διαχείριση των απορριμμάτων διενεργείται χωρίς προβλήματα για τους εξυπηρετούμενους Δήμους, αλλά και με σεβασμό στο περιβάλλον και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής.

Επίσης, ο κ. Σγουρός ενημέρωσε ότι μέσα στο 2013 μεταξύ άλλων, ο ΕΔΣΝΑ ολοκλήρωσε την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του 2011, την απογραφή έναρξης προκειμένου να εφαρμόσει το διπλογραφικό, τη μελέτη αναλυτικής κοστολόγησης των υπηρεσιών του, διενεργεί έλεγχο από ορκωτούς λογιστές για το 2012, ψήφισε νέο οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας, συντάσσει νέο Κανονισμό Λειτουργίας ΧΥΤΑ, προχωρά σε εκσυγχρονισμό του ΣΜΑ στο Σχιστό, σε επέκταση του προγράμματος διαλογής στην πηγή του έντυπου χαρτιού, ενώ έχει υποβάλλει προτάσεις στο ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη προγραμμάτων διαλογής στην πηγή οργανικών αποβλήτων.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου επεσήμανε ότι τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα του φορέα είναι αυτά που σχετίζονται με τη ρύθμιση των χρεών του και τις απαλλοτριώσεις στον ΧΥΤΑ Φυλής. Και για τα δύο είναι απολύτως ενήμερες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους που έχουν την ευθύνη επίλυσής τους.