Βασ.Κόκκαλης: 1.800.000 τόνους απορριμμάτων παράγει ετησίως η Αττική

Για την επεξεργασία, διαχείριση, εναπόθεση και ανακύκλωση των απορριμμάτων στην Αττική που σε ετήσια βάση παράγει 1.800.000 τόνους αποβλήτων, μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής  Βασίλης Κόκκαλης, στον Ρ/Σ «Αθήνα 9.84».

Με δεδομένο το γεγονός ότι οι Δήμοι πληρώνουν τον ΕΣΔΝΑ αναλόγως των ποσοτήτων απορριμμάτων που παράγουν, ο κ Κόκκαλης τόνισε πως «όσοι Δήμοι εφαρμόζουν προγράμματα ανακύκλωσης, πληρώνουν λιγότερα.  Εφαρμόζεται δηλαδή, η αρχή ότι όσο εντατικότερα και συστηματικότερα ανακυκλώνουν, τόσο λιγότερα πληρώνουν.»

Φέρνοντας ενδεικτικά ως παράδειγμα τον Δήμο Βριλησσίων,  είπε πως «ανακυκλώνει σε ποσοστό  25%  και γι αυτό πληρώνει περίπου 39 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων, σε αντίθεση με τους Δήμους που επειδή δεν εφαρμόζουν σχετικά προγράμματα, πληρώνουν 53 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων»

Για τη συλλογή βιοαποβλήτων επισήμανε ότι «η Περιφέρεια Αττικής έχει δώσει επιπλέον 80 απορριμματοφόρα, ενώ αναμένονται άλλα 120,  μαζί με 20.000 κάδους, προκειμένου να ανέβουν οι ρυθμοί στην ανακύκλωση.

Σε σχέση με τα ποσά που θα πληρώσουν φέτος οι Δήμοι στον ΕΔΣΝΑ, ο κ Κόκκαλης ανέφερε πως «θα υπολογιστούν βάσει των στοιχείων του 2019, επειδή δεν είναι ακόμα έτοιμα αυτά που αφορούν  στο 2020. Και γι αυτό, όπως ανέφερε, «οι Δήμοι θα πληρώσουν κάτι λιγότερο, σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.»