Δηλώσεις Πρόεδρου ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού για τη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ
Πρόεδρος ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός για την ΕΡΤ :
- «Δεν μπορεί σε έναν ασθενή που χρειάζεται θεραπεία, να επιλέγεις ως μέσο σωτηρίας την ευθανασία»
- «Η επόμενη μέρα για την ΕΡΤ πρέπει να είναι καλύτερη από τις προηγούμενες. Το να μην υπάρχει επόμενη μέρα, δεν είναι λύση»
Με αφορμή τις εξελίξεις με το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο Πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός από το βήμα της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου έκανε την παρακάτω δήλωση :
«Η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, την εβδομάδα που πέρασε, μας σόκαρε όλους. Η μαύρη οθόνη στη συχνότητα, γεννά σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό, συναισθήματα απορίας, αγανάκτησης και θυμού. Ο τρόπος με τον οποίο λήφθηκε και εφαρμόστηκε η απόφαση παραπέμπει σε έλλειψη στοιχειώδους προετοιμασίας και σχεδίου για την επόμενη μέρα.
Είναι γεγονός κοινά αποδεκτό ότι η ΕΡΤ είχε πολλαπλές παθογένειες και δυσλειτουργίες.Με οποιοδήποτεορθολογικό κριτήριο και αν εξετάσει κανείς τη λειτουργία της δεν μπορεί παρά να αποδεχθεί την αναγκαιότητα για ριζική αναδιοργάνωσή της. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Δεν μπορεί σε έναν ασθενή που χρειάζεται θεραπεία, να επιλέγεις ως μέσο σωτηρίας την ευθανασία.
Όποιος, είναι διατεθειμένος, στο όνομα της αναγκαιότητας των μεταρρυθμίσεων, να προσπεράσει κάθε ζήτημα νομιμότητας και δημοκρατίας, πρέπει να καταλάβει ότι ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.
Ο ρόλος των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων για την πολυφωνία, τον πλουραλισμό, την αντικειμενικότητα και την ποιότητα των προγραμμάτων είναι εξαιρετικά σημαντικός, και δεν πρέπει η Πολιτεία να τον εκχωρήσει σε κανένα.
Η ΕΡΤ είναι συστατικό στοιχείο της ελληνικής ιστορίας και της Δημοκρατίας. Αυτοί που βλέπουν την κατάργηση της ΕΡΤ σαν ένα καλό βήμα για τη μείωση του κράτους, βλέπουν το δένδρο και όχι το δάσος. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση επιτελεί τεράστιο εθνικό και κοινωνικό έργο στις ακριτικές περιοχές και τα νησιά μας. Δεν μπορεί αυτό το έργο, στο όνομα της ακροαματικότητας και της τηλεθέασης, να το παραβλέπουμε. Δεν μπορεί να μην λαμβάνεται καμία πρόνοια για τους εργαζομένους που από τη μια μέρα στην άλλη μένουν στο δρόμο.
Ας μην επιτρέψουμε να αναπτυχθούν κανιβαλικά σύνδρομα στην ελληνική κοινωνία. Ας μην μας δελεάζουν οι σειρήνες της δήθεν εξυγίανσης. Ας μην ακολουθήσουμε τη θεραπεία του «πονάει κεφάλι, κόψε κεφάλι». Ας αποδείξουμε, έστω και αργά, ότι μπορούμε να λειτουργούμε μεθοδικά, με σχέδιο, και με προγραμματισμό.
Ας καθίσουμε να σχεδιάσουμε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας, που θα σέβεται και τα χρήματα του ελληνικού λαού, και τα δικαιώματα εργαζομένων, ακροατών και τηλεθεατών.
Ας γίνουμε και πάλι άνθρωποι της κοινής λογικής και της σύνεσης, και όχι των άκρων, των εκβιασμών και της προχειρότητας.
Ο ελληνικός λαός έχει τεράστια αποθέματα δημιουργικότητας και δυνατοτήτων. Ας τα αξιοποιήσουμε, με πνεύμα συνεργασίας, κατανόησης και διαλλακτικότητας, και ας μην τα θυσιάσουμε στο βωμό των όποιων πρόσκαιρων πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων.
Η ΕΡΤ μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να εκπέμπει, με ταυτόχρονη ριζική αναδιοργάνωση, εξορθολογισμό και μετατροπή της σε μια σύγχρονη, ελκυστική και βιώσιμη δημόσια επιχείρηση. Πρέπει η επόμενη μέρα για την ΕΡΤ να είναι καλύτερη από τις προηγούμενες. Το να μην υπάρχει επόμενη μέρα, δεν είναι λύση».